Spotkanie z Mamą Janka - Pieczenie zdrowych batoników - 29.10.2015r.
 

Kto nie lubi podjeść od czasu do czasu jakiś słodyczy?

Dziś Mama Janka odwiedziła grupę Jeżyków, by kształtować właściwe nawyki żywieniowe dzieci. Przekonywała nas, że nawet zdrowe przekąski mogą być bardzo smaczne. Mało tego – przy przygotowaniu ich możemy bardzo dobrze się bawić, a przy okazji twórczo spędzić czas z bliskimi.

Dzieci nauczyły się robić batoniki. Były bardzo zainteresowane i zaangażowane w cały proces powstawania ich. A w momencie degustacji – zadowolone i dumne z własnego dzieła.

 

Przepis jest bardzo prosty, dlatego zachęcamy do rodzinnego pieczenia w domu.

Do batonów potrzebne są:

  • banany (zgnieść widelcem)
  • wiórki kokosowe
  • suszone morele (pokroić w kostkę)
  • żurawina
  • prażone pestki dyni, słonecznika, płatki migdałowe
  • płatki owsiane
  • miód naturalny płynny

Wystarczy wszystko wymieszać, tak, by składniki połączyły się ze sobą. (W razie gdyby masa była sypka - dodać jeszcze banana.)

Masę wyłożyć na brytfankę. Piec przez 20 min w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu pokroić na prostokąty. Batony można polać czekoladą, ale bez niej też są wspaniałe.

Smacznego!

 
 

Adres:
Kasztanowa 21
05-270 Marki


Telefon/Fax:
22 781 10 30


e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Numer konta Bankowego:
Bank Zachodni WBK S.A.
07 1090 1753 0000 0001 1975 7622